2011-02-10

Co si obyvatelé Nového Malína také nemohli přečíst

Získali jsme oprávnění k uveřejnění článků (dopisů) pana Jaroslava Johna. Tyto si můžete bez jakéhokoliv našeho komentáře přečíst v plném znění v následujícím příspěvku.

A je to tady – redakční rada Malínských novin uplatnila vůči mému článku obsahujícímu pouze fakta cenzuru a odmítla ho uveřejnit. Nehodí se zkrátka do krámu, nehladí nikoho po hlavičce, nepoklepává uznale na rameno ... Protože jsme však chtěli svým voličům poděkovat za jejich hlasy, dodali jsme do Malínského zpravodaje pouze okleštěnou průchodnou verzi. Tady Vám článek předkládáme v celé kompletní verzi.

Vážení spoluobčané,
rád bych se  - pokud to redakční rada Malínských novin dovolí – ještě vrátil k předvolebnímu „boji“, který vyvrcholil vydáním Malínských novin č. 9/2010, kde jednotlivé strany a sdružení usilující o Vaše hlasy dostaly minimální prostor k vyjádření svých programů a představení svých  kandidátů  na  rozdíl od neetické předvolební reklamy pana starosty, kdy redakční rada  před volbami za peníze obce umožnila uveřejnit v posledním čísle oslavnou ódu na práci končícího zastupitelstva a Provozní Nový Malín s.r.o. a dokonce i „lajnovat“ činnost budoucího zastupitelstva. Přitom mnoho údajů v uvedených článcích je uvedeno  tendenčně s ohledem na volby. Samozřejmě se tady ani neobjevil hlavní  důvod megalomanského nového územního plánu – aby Provozní Nový Malín s.r.o. měla náplň práce. Přitom na posledním zasedání předcházejícího obecního zastupitelstva právě pan starosta na dotaz ohledně údržby zeleně na obecních parcelách suše odpověděl, že – cituji – „to nenese peníze“, což je v příkrém rozporu s ochranou životního prostředí a vzhledem obce jako takové.
Stínem předvolebního klání byly osobní výpady uvnitř ODS došperkované letákem pana Mgr. Štencla.
Jak volby dopadly, to už víte. Sdružení nezávislých kandidátů „Za zdravou obec“ ještě jednou tímto děkuje všem, kteří ji ve volbách podpořili a slibuje, že bude za pomoci svých zvolených zastupitelů a ostatních členů sdružení prosazovat hlavní body svého volebního programu. Jsme si vědomi toho, že nemáme v novém zastupitelstvu obce potřebnou většinu pro prosazování zdravého rozvoje obce, ale slibujeme, že se zasadíme o větší transparentnost činnosti obecního zastupitelstva a o informovanost všech občanů o dění v naší obci buď prostřednictvím příspěvků v Malínských novinách, nebo na vlastních vebových stránkách. Pokud máte možnost navštivte nás na http://zazdravouobec.webnode.cz, kde můžete na nás směřovat své dotazy a podněty. Hlavní náplní naší činnnosti bude kontrolní činnost. Chceme rozkrýt fungování Provozní Nový Malín s.r.o., aby i řadoví občané znali její skutečný přínos pro obec, chceme dodržovat striktně literu zákona při činnosti zastupitelstva a jeho komisí, aby nedocházelo ke střetům zájmů, kdy členové některých komisí prakticky kontrolují sami sebe. Budeme se učit za pochodu, aby nedocházelo k takovým věcem, kdy např. řadový občan – pan Mgr. Štencl - usazený mezi zastupiteli občas prakticky vedl první zasedání nového zastupitelstva. Věříme, že jako konstruktivní opozici se nám podaří společně s Vámi – občany Nového Malína – vytvářet tvář naši obce tak, aby byla radostným místem k životu nás všech. Proto na Vás apelujeme – zúčastňujte se zasedání obecního zastupitelstva. Zde můžete svými podněty pomáhat ke zdravému rozvoji naší obce.

                                                                              Ing. Jaroslav John člen sdružení Za zdravou obec

Na žádost, aby redakční rada Malínských novin sdělila jmenovitě důvody neuveřejnění plné verze článku, nebylo odpovězeno. Proto jsem podal stížnost na redakční radu a tato by měla být projednávána na schůzi OZ dne 3.2.2011.

Stížnost na redakční radu

Do posledních Malínských novin jsem chtěl dát uveřejnit článek rekapitulující průběh předvolebního klání a obsahující hlavně poděkování voličům, kteří našemu sdružení „Za zdravou obec“ dali svůj hlas. Nebylo jich málo a vyjádřili tím svoje přání po změně ve fungování obce vyjádřené v našem volebním programu. Stali jsme se tak druhým nejúspěšnějším seskupením v obci. Jaké však bylo mé zklamání. Redakční rada odmítla uveřejnit článek v plném rozsahu s poukazem že je neetický, lživý a urážlivý. Poněvadž jsme chtěli svým voličům poděkovat, zkrátili jsme tento článek o rekapitulaci průběhu předvolebního klání a v této podobě pak v Malínských novinách vyšel. Abyste mohli plnou verzi sami posoudit, je uveřejněna na našem webu. Zároveň jsem však požádal redakční radu o písemné specifikování a konkretizaci neetických částí textu, která vyjádření v něm byla lživá a urážející. Protože jsem neobdržel naprosto žádnou odpověď, podal jsem na redakční radu stížnost k projednání v obecním zastupitelstvu. Stížnost byla projednána v poměrně dlouhé diskusi. Dozvěděl jsem se, že článek byl neetický, lživý, urážející, nezajímavý, nehodný uveřejnění bez jakékoliv konkretizace problematických partií. Od p.Vintrochy mi bylo sděleno, že se mu jevím jako notorický potížista, který se nespokojí s žádnou odpovědí, což je slušně řečeno verbální výpad neslučující se s etickým chováním oficiálního představitele obce, dokonce ve funkci místostarosty.
Tak tedy skončila moje stížnost. Škoda jen, že se zasedání obecního zastupitelstva nezúčastňuje širší okruh občanů. Jednání (která jsou neskutečně dlouhá a zasloužila by si častější zasedání obecního zastupitelstva, než je minimum dané zákonem) jsou skutečným obrazem řízení obce. Jakým – to už si musí každý občan rozebrat sám.

                                                                              Ing. Jaroslav John, člen sdružení „Za zdravou obec“

0 komentářů:

O blogu

Náš blog je zaměřen na dění kolem nás. Zajímají nás témata, která jsou nám blízká a kterým alespoň částečně rozumíme. Nemáme žádné přehnané ambice, ale pokud Vás náš blog zaujal, prosím přispějte nám přes PAYPAL na naše pisatelské aktivity (tlačítko najdete v pravé horní části webu). Děkujeme.

Blog z jiného šálku

MobilMania.cz

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP